marți, 18 noiembrie 2008

Un cocteil la umbra lui Che Guevara

Cuba inseamna masini de epoca, peisaje tropicale, muzica, viata de noapte si cocteiluri colorate. In acelasi timp, Cuba inseamna Che Guevara, Fidel Castro, obedienta, tabuuri politice, sociale si culturale. Anual, doua milioane de turisti traverseaza Hava

Arhitectura neoclasica sparta ici-colo de cladiri imense, monumentale, o atmosfera vesnic insorita si colorata, resorturi luxoase interzise localnicilor, salbaticia muntilor din nord, plajele paradiziace de pe malul Marii Caraibelor - intr-un cuvant, Cuba, un stat condus in ultimele sase decenii de controverse politice si sociale. Cuba este o tara a libertatii si a opresiunii deopotriva, un teritoriu al contrastelor cu care localnicii s-au obisnuit si pe care turistii le descopera uimiti la fiecare pas.

Daca vreti cu adevarat sa simtiti pulsul Cubei, cel mai bine este sa va cazati intr-o casa particulara. Sunt mai ieftine decat hotelurile, iar mancarea servita este mult mai buna decat la un hotel sau restaurant de stat.
Cubanezii sunt in general prietenosi. Dar tineti cont de faptul ca ei castiga in medie 15 dolari pe luna. Daca va pot ajuta cu ceva, cu siguranta o vor face, dar se vor astepta si la o "atentie" in schimb. Daca sunteti invitat la cina de catre o familie cubaneza, acceptati oferta. Veti fi rugati sa participati la cheltuielile pentru masa, dar veti fi tratat ca un oaspete de onoare. Desigur, astfel de evenimente nu sunt oficial permise de catre stat, dar sunt tolerate. Evitati discutiile politice pentru ca acest lucru ar putea avea repercusiuni serioase atat asupra voastra, cat si asupra celui cu care ati discutat.
Fie ca stati la un hotel sau intr-una din acele case particulare, este foarte probabil sa aveti contact cu un televizor. Emisiunile cubaneze spun foarte multe lucruri despre viata acestui popor, despre politica sa controversata si cultura vibranta. Telenovelele cubaneze sunt instrumente cheie prin care se trateaza subiecte tabu precum educatia sexuala, de exemplu. Cele mai interesante sunt insa desenele animate, care pot fi atat educationale, informative, cat si mult prea agresive pentru publicul caruia i se adreseaza. Cel mai cunoscut program pentru copii este "Elpidio Valdes" - despre o banda de rebeli din secolul 19 care se revolta impotriva spaniolilor. Animatiile sunt pline de umor, dar si de imagini violente de lupta. Programul ruleaza in fiecare zi la o ora de maxima audienta.
Una dintre cele mai vizitate zone turistice este Havana. Aici sunt si cele mai interesante obiective: Muzeul Revolutiei, fabrica de trabucuri Havana Club, strazile Prado si El Malecon, La Habana Vieja (centrul vechi), Plaza de la Revolucion, imensa piata dominata de statuia lui Jose Marti, imaginea lui Che Guevara de pe cladirea ministerului de interne, Parcul John Lennon din Vedado, unde se afla singura statuie a unui muzician occidental din Havana (vestita pentru faptul ca i se fura ochelarii de soare in mod frecvent) si Catedrala San Cristobal din centrul vechi. Tot la capitolul "de vazut" in Havana se incadreaza si Tropicana Show, un spectacol de cabaret. Cat despre experiente deosebite, un tur cu o masina veche va poate dezvalui Havana in mare stil.
Inainte de revolutia din 1959, Cuba era o destinatie turistica foarte populara pentru cetatenii Statelor Unite ale Americii. De la revolutie insa, Cuba a fost pusa sub embargou de catre SUA. Mai exista si acum americani care calatoresc in Cuba, dar o fac pe propria raspundere si ilegal. Dupa 1959, turismul cubanez s-a adresat in principal localnicilor. Abia din 1990 cubanezii au inceput sa primeasca si europeni, canadieni, chiar si cativa americani, dar numai in regiunile destinate exclusiv turismului precum Varadero sau Holguin, unde exista hoteluri moderne de pana la cinci stele - si unde, in realitate, nu exista mai nimic din adevaratul spirit cubanez, ci doar statiuni copiate dupa cele occidentale. Pentru cei care vor sa viziteze si restul tarii, singura varianta de cazare (si mult mai ieftina) sunt si astazi casele particulare.
Pentru ca toate restaurantele sunt detinute de guvern si conduse de angajati prost platiti, mancarea din Cuba nu este din cele mai delicioase. Daca va asteptati la specialitati condimentate si picante in stilul caraibian, trebuie sa stiti mai intai ca principalul fel este orezul si fasolea (moros y christianos). Localnicii au si o zicala - "Cea mai buna mancare cubaneza se gateste in America". In tara insa, pentru o masa cu adevarat delicioasa, trebuie sa faceti o vizita la una dintre "paladares" (restaurante private, ilegale) sau sa beneficiati de o invitatie la cina din partea unei familii cubaneze.
Si aici, felul principal va fi fasolea neagra, dar acompaniata de carne de porc sau pui. Homarii si carnea de vita se vand controlat de catre stat. De asemenea, puteti vedea supa de broasca de testoasa in meniurile din "paladares", dar trebuie sa stiti ca, in Cuba, acestea sunt tratate ca o specie pe cale de disparitie si consumarea lor este ilegala.
Restaurantele private, camuflate in casele oamenilor, sunt pe toate drumurile, chiar si in orasele mici.
Majoritatea au locuri limitate asa ca veti fi nevoiti sa mergeti chiar la deschidere (de obicei in jurul orelor 5-6 dupa-amiaza) pentru a ocupa o masa. Daca sunteti cazati intr-o casa particulara, este recomandat sa cereti indrumari gazdelor, pentru ca, chiar si in cazul "paladares"-urilor, calitatea mancarii variaza substantial de la un local la altul.
Exista si tarabele care vand sandvisuri sau pizza. Si aici variaza calitatea destul de mult. Aceste mancaruri sunt preparate in casele oamenilor, asa ca riscul este destul de mare. In plus, cozile sunt lungi, iar vanzatorii - destul de lenti.
Este foarte important in Cuba sa aveti bani cash sau carduri de la banci non-americane. Bancile din Cuba nu lucreaza cu nicio banca din Statele Unite ale Americii, asa ca puteti avea surpriza sa nu puteti incasa banii pe care ii aveti in cont daca acesta apartine chiar si doar unei banci partenere cu o banca americana. Cel mai bine este sa discutati in prealabil cu banca de care apartineti pentru a fi siguri ca va puteti folosi cardul in Cuba.
In plus, este recomandat sa aveti dolari, pentru ca rareori localnicii negociaza in alta moneda, iar casele de schimb percep un comision de minimum 10 procente. Contrar asteptarilor, Cuba este un stat foarte scump pentru turisti. Magazinele duty-free percep cele mai mari preturi din tara, la fel si buticurile cu suveniruri.

Niciun comentariu: