marți, 18 noiembrie 2008

Pe urmele lui Hemingway, în ţara trabucurilor

Cuba are încă parfumul anilor `60. Pe străzi mai circulă maşini de epocă, iar locuitorii trăiesc încă sub semnul lui Che Guevara

Trabucul şi romul de cea mai bună calitate sunt câteva dintre simbolurile acestei ţări. Chiar dacă rataţi Festivalul Havanelor (care se desfăşoară între 26 februarie şi 9 martie), atracţiile Cubei vă pot încânta în orice anotimp. Puteţi merge pe urmele lui Fidel Castro, Che Guevara ori Hemingway.

Capitala ţării - Havana, ca şi oraşul Trinidad au fost declarate oraşe-muzeu şi au intrat în patrimonial UNESCO. Cea mai mare insulă din Caraibe are peisaje spectaculoase, dar şi unele dintre cele mai bune plaje din lume, ce dezvăluie kilometri de nisip alb şi fin. O ţară exotică, care oferă, pe lângă peisaje spectaculoase şi lanţuri muntoase, şi câmpii fertile, bogate în tutun şi cafea.

Cuba are încă parfumul anilor '60, iar pe străzile ei mai circulă maşini de epocă, în rând cu cele de ultimă generaţie. Locuitorii trăiesc sub semnul lui Che Guevara şi al lui Fidel Castro, şi parcă în aerul insulei se simte aer de schimbare, deşi nimeni nu vorbeşte deschis despre asta. Regimul controversat al preşedintelui Fidel Castro, cu aer de comunism, i-a deranjat pe unii şi au emigrat, iar alţii s-au obişnuit cu diverse situaţii.

Cuba merge înainte fără nicio schimbare

La un an după retragerea lui Fidel Castro din viaţa publică şi desemnarea ca succesor a fratelui său, Raul Castro, Cuba merge înainte fără nicio schimbare. În prezent, situaţia ţării este incertă cu niciunul dintre fraţi la putere: Fidel, bolnav, dar totuşi prezent, şi Raul, dând impresia că este la cârmă, dar că nu poate face schimbări. Chiar şi propria fiică, Alina Fernandez, preferă acum viaţa de disidentă la Miami.

Şi totuşi, turişti din întreaga lume vin aici în număr tot mai mare - din Europa, Canada, SUA, petrec sejururi de neuitat la malul mării, vizitează această ţară oarecum excentrică, dar atractivă şi exotică, deşi se află încă sub un regim comunist. Pentru foarte mulţi dintre turişti, Cuba este asociată cu imaginea romancierului Hemingway, pentru alţii, cu oceanul, cu Havana, cu trabucurile celebre, cu cartierele sărace şi, totodată, pline de muzici tulburătoare ori din motoarele bătrâne ale rablelor americane - mijloace de transport în vogă printre turiştii europeni.

Numele Cubei derivă din cuvântul populaţiei indigene Taino, "cubanacam" şi înseamnă "loc în centru". Varadero este unul din locurile de vacanţă preferate de europeni şi canadieni.

Situată în arhipelagul Antilelor Mari, în America Centrală Insulară, Cuba se întinde pe o suprafaţă de 110.800 km şi are o populaţie de aproximativ 11 milioane locuitori - din care peste două milioane numai în Havana. A fost descoperită de Cristofor Columb în 1492, în timpul primei călătorii spre Lumea Nouă.

Cuba este o ţară care merită văzută măcar o dată în viaţă. De la clădirile vechi din Havana la hotelurile luxoase din Varadero, de la ritmurile latine de salsa, samba, mambo şi merengue la cocktailurile exotice care fac să pară mult mai uşoară învăţarea acestor dansuri, toate te duc cu gândul la un alt timp.

Poţi să bei un cocktail în Bodeguita del Medio, locul preferat al lui Ernest Hemingway, să vezi Tropicana Show, unul dintre cele mai faimoase cabarete din lume, să înoţi cu delfinii, iar la plecare poţi să cumperi câteva din celebrele havane Cohiba şi măcar o sticlă cu rom cubanez Havana Club.

Nu trebuie găsit un pretext pentru a ajunge în Cuba. Fie că doriţi să ascultaţi muzica cu Frank Sinatra ori chiar ritmurile specifice locului, fie că vreţi să beţi o "champola", băutură tradiţională (preparată cu zahăr ars şi lapte), ori să vizitaţi plantaţii de tutun, agenţiile de turism din România propun astfel o destinaţie de vis.
În Cuba, sezonul cald şi ploios este între mai şi octombrie, dar iarna (din decembrie până în aprilie) este considerat sezonul de vârf, atunci când sosesc mulţi turişti.

Nu este o ţară potrivită pentru cumpărături. Firmele mari cu produse de calitate lipsesc cu desăvârşire, din pricina embargoului. Oamenii se chinuiesc să trăiască acolo cu 15 dolari pe lună, de trei ori mai puţin decât un rezervor plin la maşină.

Amestec spaniol şi african în preparatele cubaneze

Mâncarea tipică este ajiaco - o supă preparată din carne şi legume. Sunt recomandate restaurantele Paladar, cu specific cubanez. Bucătăria cubaneză este rezultată din combinarea tehnicilor spaniole şi africane cu produsele locale. Principalele ingrediente folosite în mâncare sunt orez, fasole, yucca, porumb, banane şi carne de porc, precum şi o mare varietate de fructe tropicale.

Preparate precum "moros y cristianos" (fasole neagră şi orez), "arroz con pollo" (pui şi orez) şi "picadillo" (carne tocată de vită cu orez) se găsesc pe lista de meniu din fiecare restaurant cubanez. Berea cubaneză (cerveza) este excelentă, iar cocktailurile sunt, de asemenea, renumite.

Se consumă foarte mult peşte, în special în oraşele mari, cel mai apreciat fiind pargo, dar foarte apreciaţi sunt şi creveţii, homarii sau alte specialităţi marine. În ceea ce priveşte desertul, printre cele mai delicioase este guenguel - un amestec de porumb, zahăr şi chimen. Băutura tradiţională este "champola" - preparată cu zahăr ars şi lapte.

Printre băuturile alcoolice, cele mai consumate sunt romul şi berea, deşi în baruri este foarte populară băutura numită "daiquiri" - un amestec din rom alb şi sec, suc de lămâie, zahăr şi gheaţă.

În medie, un prânz pentru o persoană costă 1,50 euro, într-un mic restaurant tip fast-food. Cu 6 sau 12 euro mănânci bine într-un local de lux din La Havane. Printre băuturile alcoolice, cele mai consumate sunt romul şi berea, deşi în baruri se bea mult şi "daiquiri".

Printre cele mai bune din lume, trabucurile cubaneze sunt prelucrate manual după metode păstrate din cele mai vechi timpuri şi transmise din generaţie în generaţie. Esenţa diferenţei este dată de tutun. Ţigara numită havană în Cuba poartă numele de "tabaco" sau "puro", nu "Habana".

Un cocktail recomandat de mulţi care au vizitat Cuba este Mojito - amestec de rom tradiţional Havana Club, mentă şi lămâie, iar cea mai bună reţetă se pare că se păstrează după atâţia ani la Bodeguita del Medio, loc preferat de Heminway, a cărui tradiţie s-a transmis în întreaga lume, acum existând o reţea de localuri cu acelaşi nume în multe capitale.

Filmul "Lost City", inspirat de această ţară

Actorul Andy Garcia, născut în Havana, capitala Cubei, a fugit împreună cu părinţii săi la instaurarea regimului lui Fidel Castro. Pentru că de atunci n-a mai reuşit să ajungă în ţara sa natală, actorul a scris un scenariu despre anii în care regimul comunist al lui Castro a transformat cu totul Cuba şi a făcut marile familii ale ţării să fugă care încotro.

"Lost City" spune povestea unei astfel de familii. Personajul principal, interpretat de Andy Garcia, este Fico Fellove, moştenitorul unei bogate familii de intelectuali şi unul dintre cei mai notorii proprietari de club din Havana. "Oraşul pierdut" este un film despre Cuba, ritmat cu muzică sud-americană şi poveşti de dragoste.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI

Vacanţa în Cuba costă, pentru 14 zile, aproximativ 2000/persoană, la 4 stele.

O cutie de trabucuri Romeo&Julieta costă 80 de dolari

Trabucurile cubaneze sunt cele mai populare suveniruri. Turiştii se pot aştepta să fie acostaţi pe stradă de localnici care vând cele mai bune mărci (ca Partagas sau Cohiba), la cele mai mici preţuri. Veţi auzi poveşti cum că acestea ar fi de contrabandă, dar de cele mai multe ori, dacă nu în toate cazurile, sunt produse contrafăcute de cea mai proastă calitate. Se recomandă, aşadar, să fie cumpărate din magazinele de specialitate. O cutie de aluminiu de Romeo&Julieta costă în jur de 80 de dolari, iar o cutie de Cohiba

Esplendidos costă 385 de dolari.

Romul este un alt produs solicitat de vizitatori. Se recomandă Havana Club şi marca Ron Caney. Finii cunoscători preferă La Casa del TabacoY Ron, degustat la un restaurant în zona veche a Havanei. Cea mai bună piaţă a meşteşugarilor se desfăşoară în spatele Pieţei Catedrale în zona veche a Havanei. Acolo sunt de găsit pictorii şi sculptorii cubanezi care-şi expun şi comercializează operele, alături de alţi artişti care oferă spre vânzare haine, farfurii şi suveniruri lucrate manual.

Se pot cumpăra cărţi vechi, timbre (inclusiv timbre cu fosta URSS), picturi originale cubaneze, CD-uri şi casete cu muzică cubaneză (se recomandă magazinele Artex şi Casa de la Musica, ambele în Havana), tricouri cu Che Guevara. Alte posibilităţi pentru cadouri sunt pozele cu Ernest Hemingway în Cuba, suveniruri cu imagini cu statuete afro-cubaneze şi steagul cubanez.

NU RATAŢI

În Havana, primul lucru care trebuie vizitat este El Templete, o clădire în stil neoclasic, construită în locul unde a fost oficiată prima întâlnire religioasă; El Capitolio, o replică a celebrului capitoliu din Washington, care a servit cândva ca Senat al Cubei; El Castillo del Morro, construit în 1589, a vegheat portul de piraţii din Caraibe şi armatele invadatoare; fabrica de ţigarete; Hotel Nacional de Cuba, un loc unic în care se păstrează atmosfera trecutului şi care te introduce în atmosfera anilor 1950, atunci când Frank Sinatra trăia acolo; La Habana Vieja - zona veche a Havanei; Muzeul Ernest Hemingway; Plaza de la Catedral; Plaza de la Revolucion, locul unde îi întâlnim pe Fidel Castro, Jose Marti şi Che Guevara.

În Varadero, una dintre cele mai faimoase staţiuni din Caraibe, se recomandă vizitarea Peşterei Ambrosio, locul în care au fost păstrate 72 de picturi murale aborigene. La întoarcerea din peşteră nu trebuie ratat cactusul Patriarhul, care trăieşte de peste cinci secole, o baie în laguna Mangon şi vizita la delfinariu. Varadero poate fi cunoscut şi din aer, cu o singură săritură în tandem (paraşută pentru doi). Gastronomia oferită de Varadero este foarte variată. Unele dintre cele mai renumite restaurante sunt: Lai Lai (mâncare chinezească), Bodegon Criollo şi Chef's House (mâncare cubaneză), Quijote's Tavern (mâncare spaniolă), Kiki's Club (mâncare italienească).

Niciun comentariu: