joi, 29 octombrie 2009

Zodiac ANTI STRES


Astrologul Mihaela Dicu ne invata cum sa rezistam la stres si ne ofera cateva metode de relaxare pentru fiecare, in functie de caracteristicile zodiei. Pentru rezultate mai bune, citeste si recomandarile zodiei in care stii ca ai Ascendentul si aplica-le rapid, pentru o iarna lipsita de stres.
 
BERBEC – Absenta ii provoaca stress
Daca ne gandim la stres in mod conventional, Berbecul rezista destul de bine la tensiuni. Fiind hiperenergic, curajos si optimist, nu oboseste si nu se teme de dificultati. In mod constient sau nu, alearga dupa provocari si este mai eficient cand evolueaza sub presiune. De fapt, chiar se hraneste cu stres.
Intra in suferinta psihica doar cand este condamnat la inactivitate, cand e amanat, i se bareaza dreptul la initiativa, nu are cu cine sau pentru ce sa lupte. In mod particular, femeia Berbec sufera cand este redusa la rolul de gospodina, fiica sau sotie casnica.
Cum reactioneaza la stres. In conditii frustrante, tumultul de energie deviat de la calea fireasca se transforma in accese de furie sau violenta, asumarea de ris- curi inutile, migrene, sinuzite, dureri de dinti, inflamatii sau infectii, eventual hipertensiune sau accidente vasculare.
Cum se relaxeaza. Alcoolul, tutunul si cafeaua nu-i alina frustrarea, ci ii accentueaza dezechilibrul energetic. Sportul, gimnastica, participarea la orice fel de concursuri sau competitii au un efect pozitiv. E important sa-si identifice tipul de restrictie si sa o elimine cat mai rapid.

 
TAUR – Shopping-ul – o metoda de relaxare
Destul de echilibrat, de calm si de prevazator, Taurul se enerveaza mai greu si are talentul de a ocoli de departe situatiile stresante. Fiind un semn al posesiunilor si certitudinilor, doua lucruri il supara: privarea si schimbarile neprevazute. Suporta greu perioadele de lipsuri materiale sau ciuntirea patrimoniului afectiv (tradare, parasire).
Iar atunci cand e aruncat pe nepregatite intr-o situatie noua, intra in panica, simtin-du-se nesigur si dezorientat.
Cum reactioneaza la stres Face o fixatie pe drama lui si reactioneaza inchizandu-se in sine sau repetandu-le obsesiv celor apropiati problemele care il macina. Apar dezordinile alimentare sau endocrine.
Cum se relaxeaza. Achizitionarea unui obiect pe care si-l doreste ii risipeste temerile. La fel, o iesire in parc sau la iarba verde, ingrijirea plantelor de apartament. Femeia raspunde bine la terapia cu uleiuri aromate, iar barbatul – la muzica.

 
GEMENI – La ei, nimic nu e definitiv
Gemenii au nevoie de stimuli si raspund bine la provocari, dar pe termen scurt. Un efort intelectual de lunga durata aduce riscul surmenajului.
Fizic, sunt in continua miscare. Perspectiva de a lucra timp indelungat la un birou, inchisi intre patru pereti, ii exaspereaza. Inclusiv in plan socio-afectiv, sunt nascuti sa fie liberi, sa interactioneze si sa comunice necontenit cu ceilalti. Relatiile sufocante si singuratatea sunt innebunitoare pentru ei..
Cum reactioneaza la stres. Se foiesc, isi rod unghiile, fumeaza peste masura. Devin nerabdatori, rebeli, iritabili, caustici, nesinceri, inconstanti. Lasa totul balta fara avertisment si fara sa le pese de consecinte.
Cum se relaxeaza. E bine sa alterneze activitatile si sa-si acorde scurte pauze ‘tehnice’. Le sunt de folos un somn zdravan, o plimbare cu bicicleta, o partida de ping-pong, o intalnire cu prietenii, suplimente de magneziu, B complex si lecitina.

 
RAC – Evadeaza prin lectura sau scris
E hipersensibil. La el, orice agresivitate exterioara, orice navalire brutala in spatiul personal, orice conflict, orice dezacord sentimental este resimtit cu maximum de acuitate, il consuma, se transforma in drama.
Ancorat organic in mediul care ii da siguranta (familie, casa, bunuri, sursa de venit), devine vulnerabil cand una dintre aceste legaturi se rupe.
Capricios, discret si foarte subiectiv, e greu de prevazut ce anume il streseaza si in ce grad.
Cum reactioneaza la stres Nu se exteriorizeaza, nu lupta deschis, rar spune ce-l macina. Devine deprimat, moale si pesimist. Nu mai mananca sau, dimpotriva, se indoapa nervos; risca afectiuni gastrice. Uneori se poate refugia in alcool.
Cum se relaxeaza. Prin pictura, broderie, bricolaj sau un jurnal intim, in care scrie tot ceea ce ii este greu sa spuna cu voce tare; prin lectura sau, si mai bine, printr-un voiaj indepartat. Sprijinul familiei este esential.

 
LEU – Scapa de stres la coafor
Nimic nu-l framanta mai tare decat spaima de a nu se situa la inaltimea exigentelor. Esecul este cel mai cumplit cosmar al lui – il doboara psihic. Mai ales daca este public. Pentru el conteaza cel mai mult reputatia, ‘ce zice lumea’. Fire mandra si dominanta, sufera si atunci cand nu este apreciat, respectat si ascultat, cand e redus la o pozitie subordonata, indiferent daca asta se intampla in planul socioprofesional sau in cel familial, privat.
Cum reactioneaza la stres Cu furii, crize de nervi, temeri, angoase, obsesii. Dar se mobilizeaza rapid, concentrandu-se numai asupra obiectivului. Ataca frontal, agresiv, dar cinstit.
Cum se relaxeaza.. Il sustin increderea apropiatilor, dar si filmele, spectacolele sau o carte buna; imbunatatirea imaginii prin ingrijiri cosmetice, masaj, croitor, jogging, fitness, aerobic; achizitionarea unui obiect de arta sau de lux ori o vacanta intr-un loc exotic.

 
FECIOARA – Trebuie sa invete sa-si respecte limitele
Fecioara este un spirit complex, exigent si responsabil, grefat pe un temperament nervos. Rezultatul? O persoana care se streseaza destul de usor. Isi face griji pentru orice nimic care-i tulbura simtul ordinii si al preciziei, pentru orice amenintare privind sanatatea si igiena ei sau a celor dragi, pentru munca, banii sau proviziile sale. Situatiile ilogice si neprevazute o irita, fiindca o scot din tipicul ei bine randuit. Neavand o constitutie prea robusta, face fata cu greu suprasolicitarii – nu rezista bine nici fizic, nici psihic la eforturile intense si de durata.
Cum reactioneaza la stres. Dezvolta fel de fel de nelinisti, inhibitii, mici depresii, fobii si manii. Isi face sange rau, devine banuitoare, critica, pisaloaga sau certareata. Are stari de epuizare, probleme intestinale, migrene, crize biliare. Dar nu se lasa – sfarseste prin a birui.
Cum se relaxeaza. Sa nu se incarce cu mai mult decat poate duce. Timpul pierdut cu maruntisuri si reprosuri ar fi mai bine folosit in pauze recuperatoare. Ceaiurile de plante, laptele cald cu miere, baile cu saruri, lucrul de mana, puzzle, florile si animalele au un efect calmant.

 
BALANTA – Se simte bine cand arata bine.
Deceptiile sentimentale, necazurile partenerului, neintelegerile cu colaboratorii, raceala colegilor sau ostilitatea sefilor o consuma infiorator. Deoarece singuratatea e inacceptabila, are tendinta de a accepta compromisuri care in timp ajung sa o apese. Mediul dur sau insalubru (saracie, constrangeri, efort fizic, zgomot, umezeala, frig, intuneric), ii este profund neprielnic. La fel si injustitia, inechitatea, lipsa de principii.
Cum reactioneaza la stres Daca starea de dezechilibru se prelungeste, Balanta se adumbreste, se ofileste si sfarseste prin a se imbolnavi.
Cum se relaxeaza Un anturaj placut si vesel, un mediu armonios (muzica, flori, culoare, miresme), dansul, tenisul, o lectura buna si mai ales atentiile si incurajarile partenerului sunt nepretuite. La fel un peeling, un fard bun, o rochie noua sau un tuns proaspat pot face minuni.

 
SCORPION – O plimbare prin frig e exact ce ii trebuie
Cauta incordarea, dar framantarile lui sunt mult mai intunecate, mai profunde, mai complicate si mai durabile decat ale Berbecului. Si mai strunite. Stresul e la el un dat cotidian, ce atinge cote alarmante doar cand: adulmeca primejdia planand asupra celor dragi, intra in febra banuielilor, nu poate deslusi itele unei situatii misterioase sau cand lupta pentru o miza mare fara sa aiba un as in maneca; atunci cand e umilit, tradat sau ii e infranta vointa.
Cum reactioneaza la stres. Se zbate in frustrari, angoase. Devine inchis, sarcastic, pesimist. Nu are liniste pana nu obtine ce vrea. Are puseuri autodistructive: nu doarme, nu mananca, se expune pericolelor, bea.
Femeile au tulburari de ciclu.
Cum se relaxeaza. Refuza sfaturile, dar ii fac bine dragostea si increderea, exercitiile de relaxare, o plimbare prin frig, ploaie sau furtuna (natura in ton cu drama lui), dusurile scotiene si sedintele de psihanaliza.

 
SAGETATOR – Nimic nu se compara cu o masa si un somn bune
Increzator in sine si de un optimism care frizeaza inconstienta, Sagetatorul e, de regula ferit de stres. Se agita si el, fireste, dar o face zambind.
Traieste cu speranta ca totul va sfarsi prin a se aranja in favoarea sa.
Grijile lui nu sunt grave, coplesitoare, nocive. Freamata in fata unor proiecte grandioase, a aventurii sau a riscului, are emotii inaintea unei competitii, se inflacareaza pentru o idee, face eforturi pentru a aparea cat mai bine in societate, se enerveaza cand este constrans, tresare cand isi da seama ca a sarit calul. Dar cam atat…
Cum reactioneaza la stres. Se exteriorizeaza, se ambaleaza, se infurie, se revolta, se descarca si se calmeaza.
Spune ce gandeste, adesea intr-o maniera directa, lipsita de tact. Lupta. Cand nu biruie, evadeaza spre alte zari. Cum se relaxeaza Prin intalniri vesele cu amicii, exercitiu fizic (inclusiv o partida de sex), excursii in aer liber, calatorii indepartate, o masa buna si un somn sanatos. Compania animalelor (caini) ii risipeste tensiunile.
Si sofatul il poate relaxa, cu conditia sa nu exagereze cu viteza (daca este nervos, riscul este prea mare).

 
CAPRICORN – Se reechilibreaza prin meditatie sau gradinarit
Capricornul cauta sa preintampine stresul prin prudenta, disciplina si diplomatie. Ca nu reuseste mereu, e alta poveste. Orgolios, suporta greu jignirile si desconsiderarea. Ambitios, se consuma mult pentru cariera.
Planifica totul cu grija, nu-i place sa fie zorit sau contrazis. Reactioneaza prost la rasturnarile de situatie.
Cea mai mare spaima a lui e sa nu piarda controlul, sa nu i se zdruncine edificiile cladite cu grija. Inclusiv viata intima. Caci, sub camuflajul detasarii, se ascunde un emotiv pasional, macinat de teama de a nu fi tradat sau parasit.
Cum reactioneaza la stres. Isi ascunde cat poate de mult slabiciunile si emotiile. Se mentine darz, hotarat, calm. Un plus de sobrietate, de tacere sau de melancolie ar fi, poate, un semn. Nevoia de singuratate, de izolare este un indiciu sigur.
Cum se relaxeaza.
Il remonteaza linistea, aerul curat, muntele si padurile, muzica clasica, baile calde, sucurile naturale, suplimentele cu vitamine si minerale, serviciile unui maseur, chiropractician si/sau osteopat priceput, gradinaritul. Preocuparile mentale abstracte (meditatia, filozofia, metafizica) il echilibreaza interior.
 
VARSATOR – Remediile naturiste i se potrivesc perfect
Varsatorul este maestrul reactiilor paradoxale si poate sa se comporte diferit in situatii identice. E un optimist energic si idealist, care iubeste schimbarile, noul, experimentele, provocarile – cam tot ce ar turmenta un om obisnuit.
Dar se agita din plin, pentru un proiect excentric, pentru familie, prieteni, vecini, pentru toata lumea.
Nu suporta ca cineva sa atenteze la independenta lui, sa fie contrazis, sa i se dicteze ce sa faca si, mai ales, ce nu.
Cum reactioneaza la stres Devine nelinistit, iritabil, incapatanat, rebel, nu pregeta sa faca schimbari radicale atunci cand situatia incomoda persista. Schimba slujba, divorteaza etc.
Cum se relaxeaza. Evitand implicarea excesiva in rezolvarea problemelor altora si reducand excitantele (cafea, alcool, tutun).
Ii fac bine remediile naturiste sau neconventionale (extracte de plante, acupunctura, cromoterapie), dar si suplimentele de magneziu si B complex.
 
PESTI – Sfatul unui prieten e de neinlocuit
Pestii ascund o mare vulnerabilitate. Se tulbura indeosebi cand au probleme emotionale. Dezamagirile sentimentale, grijile legate de familie, prieteni sau creaturile napastuite pe care le protejeaza ii afecteaza profund.
Dar pot sa-i dezechilibreze si incurcaturile financiare sau profesionale. Dezordonati si fantezisti, intampina mari dificultati in perioadele de presiune si aglomerare. Mai ales cand intervin responsabilitati precise si termene fixe.
Cum reactioneaza la stres Devin confuzi, obositi si dezorientati, se framanta, se sustrag realitatii neplacute apeland la calmante, somnifere, alcool s.a. Sau isi disimuleaza caznele sub masca detasarii si nepasarii.
Cum se relaxeaza. Un anturaj tonic si constructiv, sfatul unui prieten lucid si pragmatic le intareste moralul.
Agenda de lucru ii ajuta sa se organizeze. Fortifiantele, remediile homeopatice, reflexoterapia, aromoterapia, hidromasajul ii sustin.

Niciun comentariu: