marți, 18 noiembrie 2008

Cuba

Date geografice
Cuba face parte din Indiile de Vest şi este situată în arhipelagul Antilelor. Havana se află la numai 170 km de vestul Floridei (SUA), iar provincia Pinar del Rio se află la 210 km de peninsula Yucatan (Mexic). Cei mai apropiaţi vecini ai Cubei sunt: Jamaica, Bahamas şi Haiti. Cea mai mare insulă a Cubei este a 15-a ca marime în lume, măsurând 1250 km lungime şi 191 km lăţime în cel mai lat punct al său. Cea mai mare parte a reliefului din Cuba este alcătuit din câmpii fertile, unde se cresc vite şi se plantează trestie de zahăr, cafea şi tutun. Lanţurile muntoase Oriental, Central şi Occidental acoperă 25% din suprafaţa ţării.
Transport
Liniile aeriene Cubana deţin o întinsă reţea aeriană de zboruri interne care deserveşte toate centrele regionale, iar zborurile interne nu sunt foarte scumpe. Viazul este compania cubaneză de autocare, orientată spre deservirea turiştilor. Autocarele sunt cu aer condiţionat şi nu sunt aglomerate; pasagerilor li se cere să plătească în dolari americani. Cuba deţine cel mai extins sistem rutier din America Latină, iar închirierea de maşini reprezintă cel mai uşor, dacă nu chiar cel mai ieftin, mod de a vizita ţara.
Cumpărături
Ca vizitator, nu veţi prea avea ocazia de a vedea vreun peso - dolarul american este rege: acceptat (şi chiar cerut) peste tot, multe preţuri sunt exprimate în USD. Există o diferenţă uriaşă între magazinele care vând în peso şi cele care vând în dolari. Acestea din urmă vând cam tot ce se poate găsi într-un supermarket de mici dimensiuni. Suvenirurile se pot cumpăra din magazinele care vând în USD aflate în hoteluri sau pe aeroport, dar şi în cartierul vechi din Havana.
Trabucurile cubaneze sunt suveniruri apreciate, însă este recomanddabil să le cumpăraţi numai din magazine, nu de pe stradă. Un alt cadou specific îl constituie cutiile de ţigări lucrate manual, sau romul, dar şi picturi sau tipărituri cubaneze originale, CD-uri sau casete cu mizică cubaneză, tricouri cu Che Guevara, dantelă sau broderii lucrate manual, fotografii cu Ernest Hemingway în Cuba, sau fetişuri afro-cubaneze. Orice cumpăraţi, negocierea este un lucuru uzual în pieţele cubaneze.
Mâncare şi băuturi
Bucătăria cubaneză este un amestec de influenţe europene (predominant spaniole) şi afro-caraibice. Cele mai des întâlnite sunt carnea de porc, de vită şi pui, însoţite de obicei de orez, fasole, patlagină şi yucca. Cu toate că peştele şi homarul figurează în meniul majorităţii restaurantelor turistice, cubanezii nu sunt fani ai fructelor de mare. În general, nu se folosesc cantităţi agresive de condimente şi ardei iute. Ceapa, usturoiul şi, într-o mai mică măsură, chimionul sunt folosite cu destul de multă largheţe.
Majoritatea cubanezilor beau apă, sau băuturi răcoritoare, inclusiv echivalentul local al Sprite şi Coca-Cola, Cachito, respectiv Tu Cola. Una dintre cele mai interesante băuturi non-alcoolice este guarapo, suc dulce din trestie de zahăr proaspăt presată. Cubanezii beau multă cafea, pe care o fac foarte tare. Deşi produc o serie de mărci de bere destul de bune, vinul cubanez este de evitat. Romul cubanez este excelent!
Bacşiş
Conform standardelor din turism, bacşişul reprezintă cca 10% din totalul consumaţiei.
Sfaturi
Vă recomandăm haine comode, lejere, naturale, consumarea apei îmbuteliate. În restaurante se pot consuma toate felurile de mâncăruri, fructe şi legume. Din cauza radiaţiilor solare vă recomandăm să aveţi tot timpul la dumneavoastră loţiune de plajă cu factor de protecţie ridicat, pălării.

Niciun comentariu: